Aby nie zepsuć smaku ciasta kupnym lub chemicznym sosem, postanowiliśmy go zrobić sami. Wg włoskiego przepisu.
Puszka pomidorów ( mogą być świeże - gdyby to był jeszcze wrzesień nie pomyślałabym nawet o tych upchanych w puszce - patrząc na sklepowe półki warzywniaka z obecnie dostępnych pomidorów trudno byłoby wydobyć smak )
Czosnek - przysmażony na oliwie.
Oregano - łyżeczka
sól, pieprz.
Do przysmażonego czosnku dodajemy pomidory, przyprawy - gotujemy aż do wrzenia. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu redukcji części płynnej.
Sos pachnący ziołami - jest!
A oto przepis na ciasto:
600 g mąki typ 00
365 ml ciepłej wody
1,5 łyżki wody
24 g drożdży świeżych
1,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dokładny przepis czynności tutaj
Ciasto wyrabiał mój mąż, który robi to najlepiej na świecie! więc ciasto to Jego zasługa :)
Upiekliśmy dwa placki.
1-szy - sos, ser mozzarella, szynka prosciutto, gruszka, oregano ( wszystko razem zapieczone ) Po wyjęciu z pieca dodaliśmy rukole, pomidorki koktajlowe i polaliśmy gęstym sosem balsamicznym.
2-gi - sos, ser mozzarella, szynka prosciutto, brokuły, oregano ( wszystko razem zapieczone )
W dalszej części zapraszam do foto relacji.
Polecam!
Aż się uśmiechnęłam do siebie czytając ten wpis. W tygodniu Mężowi udało się kupić mąkę 00. I dziś robimy pizzę. Jedną z salami, drugą z tuńczykiem i jajkiem. Jestem ciekawa, jak będzie smakowało to ciasto. Wasza pizza prezentuje się pięknie i na pewno była wyśmienita.
OdpowiedzUsuńhehe co za zbieg okoliczności :) No to powodzenia w przygotowaniach i smacznego :)
UsuńCiasto z tej mąki jest wyśmienite. Pizza oczywiście też. Objadłam się, jak przysłowiowy bąk.
UsuńSpokojnej niedzieli
To super ze dzień pizzy się udał. My dziś znowu robiliśmy pizze. Miłej niedzieli :)
UsuńMniam, mniam ! My pizzę jemy najczęściej na mieście, w naszych dwóch ulubionych restauracjach, ale taka domowa też musi być pyszna i na pewno zdecydowanie zdrowsza. Dobrze jest wiedzieć, co się je :)
OdpowiedzUsuńMy tez lubimy jeść pizze na mieście. Próbujemy jednak zrobić w domu taką jaką własnie serwują w najlepszych lokalach, do których lubimy chodzić :) Takie wyzwanie. I powiem Ci że ta wczorajsza mogłaby spokojnie konkurować z tymi z dobrych pizzerii. Zdrowsza wątpię, na pewno ma się wpływ na jakość składników do niej użytych. Polecam spróbować na prawdę warto. Pozdrawiam :)
UsuńBrzmi i wygląda świetnie. Jak tylko uda mi się wygospodarować chwilę czasu skorzystam z przepisu, bo też lubię domową pizzę (ja to jeszcze się pokuszę o te z pizzerii, ale mąż tę robioną w domu uwielbia).
OdpowiedzUsuńNam za trzecim podejściem wyszła dokładnie jak z pizzerii - ciasto idealnie cienkie ale nie za cienkie - cel osiągnięty :) Mąż pewnie będzie zachwycony, polecam :)
Usuńmniam wygląda rewelacyjnie, na pewno smakowała jeszcze lepiej :) U mnie jakichkolwiek zdolności kulinarnych brak (jak i chęci) dlatego zostaje mi tylko korzystanie z pizzer-ni :)
OdpowiedzUsuńZachęcam spróbować ;) Pozdrawiam
Usuń